Wednesday, June 13, 2007

Наръчник на младия e-buyer в България

Е почна се
1 От каде да започнем

Първо защо да копуваме online : Изглежда за момента това е най-бързия , най-лесния и естественно най марзеливия метод за закопуване на дадена стока . Така какво му е хубавото : ами с цъкане на компютара в къще се сдобиваш с лаптоп , куче , сърф Playstation конзола или пък да си купеш уеб сайт .
Така звучи интересно но как става целия номер .
- Решава някой че това е доходно и прави първия online магазин и съответно се навъждат хиледи такива магазини . Те излагат на широката аудитория / потребителите на тази тъй глобална мрежа / своите продукти които ти съответно решаваш че ти харесва продукта и вече почти си го купил а и ето какви методи за разплащане online има за потребителите в България .

1 Paypal
Накратко paypal има славата на най-разпространената система за разплащане в целия свют или както му се казва world wide можеби поради факта че е разработена от най.могъщия аукцион e-bay.com :) . Разплащането с нея се осъществява по следния начин :
-Регистрираш се . Добре имаш акаунт в paypal - чудесно сега ти трябва Credit/Debit карта която тази система поддържа а това се тези : American Expres , Master card бла бла чекове от еди си каде така на нас ни трябва Visa която садържа на гърба си 3-digit secret code с една дума да не е Доместик VIsa или тъй наречената " местна " с ограничени права , без този код на гърба си вашата карта не става същото важи и за Master Card .
След това следва процедурата verify или по-точно как да докажем че тази карта е наша това става по следния начин : PayPal ви таксува 1.5 Евро и в извлечението при транзакцията от paypal ще намерите един номер вземате последните 4 цифри попълвате ги в полето което системата на paypal ще ви предостави при натискане на бутана verify и сме готови / стига да разполагате с пари естественно :) /
От тук нататък трябва да гледате дали в саответния online магазин съществува опция платете с PayPal самата заявка се извършва чрез потребителско име и парола.

2. Moneybookers

Оу and money moves интересно тази система за разплащане Online предлага малко повече неща за българите отколкото PayPal . Тук совен црез Credit/Debit card имаме възможност за разплащане директно от банковата ви сметка . Дотако нещата с Debit/Credit cards стоят по същия начин разплащането чрез банкова сметка си е разправия до шия. Значи Първо трябва да имате пари в системата им как ще стане това вие си знаете , но най вероятно някой трябва да ви ги прати ако ли не правите преводи към самата система .... дълга и широка но това е . Веднъж след като имате пари в системата на moneybookers правите превод от системата към вашата банкова сметка без значение колко ще преведете . След получаване /в срок до 3 работни дни/ взимате си извлечение от банката за тази транзакция и дирекно към факс машина пишете си потребителското име някаде на листа и го пращате /по факс-а/ на оказания от тях телефонен номер.... и .. и ... Честито вече сте регистриран и verify-нат в Пoneybookers можете да пазарувате наволя , е и да плащате малка сума за всяка транзакция .... .
3 Е-pay.bg
О e-pay Българска работа или поточно Добре дошли в първата Българска система за online плащания :) E-pay лесна работа приема всякакъв вид карти и банкови сметки но за сметка на това обслужва дота малка част от online магазините но това после сега . Първо регистрираме се :) после идва ред да добавим своята банкова сметка / която задължително има някаква карта към нея и на тази карта трябва от банкомат да разрешим плащане по интернет / вавеждаме си данните и Оп интересната част получаваме списък с нещата които остава да направим за да ни verify - нат :( Което включва принтирането на тоя списък дето излиза с код на търговец булстати чудесии замъкваме се до най близкия банкомат /стискаме палци да работи / следваме инсрукциите които са ни дадени таксуват ни някои леф е о чудеса разполагаме с акаунт в E-pay.bg с който може да пазаруваме в около 50 магазина да с икупим домейн име и хостинг за нашия сайт даже телефона да платим оха ... и така за всяка банкова сметка която добавим към системата им. ако недайси боже изтече срока на картата след подновяването и нищо че има същите данни като номер име тва онва същата процедура ... пътека до банкомата :(

4.Преводи пази боже . Така Банкови преводи /разкарване до банката с 8 листа документи IBAN-ове IBAN-и ;
/ Уестърн сбирки /western union/ пак разкарване
и други такива подобни не се връзват с online пазаруването - като най-бързия , най - удобния и марзеливия... така без коментар . Дотук добре в следващия пост ще разгледаме малко магазини и аукциони.

No comments:

Търсене